logo

SECURIT (ΘΕΡΜΙΚΑ ΣΚΛΗΡΥΜΕΝΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο σκληρυμένος ή ψημένος υαλοπίνακας είναι ένας τύπος υαλοπίνακα ασφαλείας που έχει υποστεί ελεγχόμενες θερμικές ή χημικές επεξεργασίες, αυξάνοντας την αντοχή του σε σύγκριση με το κανονικό γυαλί. Η σκλήρυνση οδηγεί την εξωτερική επιφάνεια του υαλοπίνακα σε θλιπτική τάση και την εσωτερική σε αυξημένες δυνάμεις εφελκυσμού. Όταν σπάσει ο θερμοσκληρυμένος υαλοπίνακας, απελευθερώνονται αυτές οι δυνάμεις, με αποτέλεσμα να θρυμματίζεται σε μικρά κοκκώδη κομμάτια, αντί σε οδοντωτά θραύσματα όπως το συνηθισμένο άψητο γυαλί. Τα κοκκώδη αυτά κομμάτια είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν τραυματισμό.
Εφαρμογές ασφαλείας Θερμικά Σκληρυμένων Τζαμιών
Το σκληρυμένο γυαλί χρησιμοποιείται σε διάφορες εφαρμογές και πιο συγκεκριμένα όπου οι ανάγκες ασφάλειας είναι αυξημένες:
• Μεταφορικά μέσα (παρμπρίζ αυτοκινήτων, αεροπλάνων, τραίνων, παράθυρα πλοίων κ.λπ.)
• Δάπεδα και σκάλες υπερυψωμένες
• Βιτρίνες καταστημάτων
• Αίθρια
• Στέγαστρα
• Ντουζιέρες, με ή χωρίς πλαίσιο
• Υαλοπετάσματα σημειακής στήριξης
• Πτυσσόμενες πόρτες (φυσαρμόνικες)
• Πορτάκια άνευ πλαισίων για έπιπλα
• Μπαλκόνια, στηθαία (πάντα σε συνδυασμό με επιπλέον κατεργασία τρίπλεξ, εφόσον δεν υπάρχει πλαίσιο στήριξης)

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΚΛΗΡΥΜΕΝΟΥ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΑ

Το σκληρυμένο γυαλί είναι περίπου τέσσερις φορές ισχυρότερο από το κοινό άψητο γυαλί. Η μεγάλη συστολή του εσωτερικού στρώματος κατά την σκλήρυνση προκαλεί θλιπτικές τάσεις στην επιφάνεια του γυαλιού που εξισορροπούνται από τάσεις εφελκυσμού στο σώμα του γυαλιού. Το πλήρως σκληρυμένο γυαλί πάχους 6 mm πρέπει να έχει ελάχιστη επιφανειακή συμπίεση 69 MPa (10 000 psi). Για να θεωρηθεί γυαλί ασφαλείας, η επιφανειακή θλιπτική τάση πρέπει να υπερβαίνει τα 100 megapascal (15.000 psi). Ως αποτέλεσμα της αυξημένης επιφανειακής πίεσης, όταν σπάσει το γυαλί γίνεται μικρά στρογγυλεμένα κομμάτια (κάτι σαν “ρύζι”).

Οι θερμικά ενισχυμένοι υαλοπίνακες (SECURIT) εστιάζουν στην τεράστια αντοχή ενάντια στην θραύση (400% ανθεκτικότεροι από τους κοινούς), προστατεύοντας ουσιαστικά από τις δυσμενείς συνέπειες του θρυμματισμού του κοινού γυαλιού.

Όλες οι ιδιότητες καθώς και τα περισσότερα φυσικά χαρακτηριστικά του τζαμιού παραμένουν αμετάβλητα μετά τη θερμική του κατεργασία. Έτσι, η θερμική αγωγιμότητα, η φωτεινή ανάκλαση/διαπερατότητα, η ενεργειακή απορρόφηση/ανάκλαση/διαπερατότητα, η επιφανειακή διαστολή, ο δείκτης ελαστικότητας, η ηχομόνωση και το βάρος παραμένουν τα ίδια.

Εντούτοις, κάποια άλλα χαρακτηριστικά μεταβάλλονται δραματικά προς το καλύτερο όπως για παράδειγμα :

  • Αντοχή σε κρούση παραμορφώσιμων αντικειμένων (ανθρώπινο σώμα) (+400%)
  • Αντοχή σε εφελκυσμό (+300% από το κοινό γυαλί)
  • Αντοχή σε θερμοκρασιακές διαφορές (+500% από το κοινό γυαλί)

Συνοψίζοντας, οι  θερμικά σκληρυμένοι υαλοπίνακες ασφαλείας (τους οποίους για χάριν συντομίας θα αποκαλούμε ψημένους) εμφανίζουν κάποιες ιδιαίτερες ιδιότητες, επιπλέον αυτών που εμφανίζουν τα κοινά τζάμια :

  • Εμφανίζουν 4 με 5 φορές αυξημένη μηχανική αντοχή, σε σχέση με τους, αντίστοιχου πάχους, απλούς υαλοπίνακες.
  • Σε περίπτωση που ξεπεραστεί το όριο θραύσης, τότε θρυμματίζονται σε μικρά, ακίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα, κομματάκια.
  • Εμφανίζουν πολύ μεγάλη αντοχή σε θερμοκρασιακές μεταβολές (μέχρι και 290°C), γεγονός που τους καθιστά απρόσβλητους σε θερμικά σοκ (προερχόμενα από μη τεχνητά μέσα).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΘΕΡΜΟΣΚΛΗΡΥΜΜΕΝΟΥ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΑ

Οι υαλοπίνακες, αφού πρώτα κοπούν στις επιθυμητές διαστάσεις από την μεγάλη πλάκα γυαλιού, φτάνουν στη μονάδα θερμικής επεξεργασίας σκλήρυνσης (φούρνος securit). Αυτοί οι υαλοπίνακες είναι μετρημένοι επακριβώς, οι ακμές τους έχουν ήδη δεχθεί επεξεργασία λείανσης, και οι όποιες τρύπες και εγκοπές έχουν ήδη γίνει. Αυτά τα κομμάτια θερμαίνονται στους 600C χρησιμοποιώντας ελεγχόμενο και ομοιόμορφο ζέσταμα και μετά ψύχονται ταχέως χρησιμοποιώντας κρύο αέρα, και τελικά «σβήνονται» με την γρήγορη επαναφορά τους σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό το «σβήσιμο» η, σε επαγγελματικούς όρους, «εκτόνωση» κάνει την επιφάνεια του γυαλιού να κρυώσει γρηγορότερα από το κέντρο της μάζας του, πράγμα το οποίο δημιουργεί μία διαρκή δύναμη εφελκυσμού στο γυαλί. Η εφελκυστική τάση αυξάνεται από την επιφάνεια του υαλοπίνακα, η οποία είναι κάτω από θλιπτική τάση, στο κέντρο του κομματιού. Αυτή η δομή της τάσης δίνει στον υαλοπίνακα τις εξαιρετικές του δυνατότητες και επίσης εξηγεί γιατί όλες οι κατεργασίες πρέπει να γίνονται πάνω του προκαταβολικά. Εάν, για παράδειγμα, προσπαθήσουμε να τρυπήσουμε κάπου το γυαλί αφού έχει επεξεργασθεί θερμικά, όλο το κομμάτι θα θρυμματιστεί. Ο λόγος είναι ότι η διαδικασία του τρυπήματος διασπά ή διακόπτει τη δομή της τάσης, γεγονός που προκαλεί την καταστροφή του γυαλιού. Οι ζώνες τάσης είναι ορατές κάτω από πολωμένο φως και μπορούν να  παρουσιαστούν κάτω από συγκεκριμένες γωνίες σαν έγχρωμα οπτικά εφέ.

Η εταιρεία ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε, με τον υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό που διαθέτει, κατασκευάζει θερμικά σκληρυμένους υαλοπίνακες παρέχοντας όλες τις απαιτούμενες από τους κανονισμούς πιστοποιήσεις. (ΕΝ 12150-3)

Μετάβαση στο περιεχόμενο